Referenčne ambulante

Referenčna ambulanta je naziv za ambulanto družinske medicine z razširjenim timom zdravstvenega osebja: poleg zdravnika in medicinske sestre bo paciente referenčne ambulante spremljala tudi diplomirana medicinska sestra. Ta bo prevzela spremljanje parametrov določenih kroničnih bolezni ter preventivne aktivnosti.

Diplomirana medicinska sestra bo vsem pacientom referenčne ambulante po potrebi svetovala pri preventivnih dejavnostih. S pomočjo vprašalnikov vam bo svetovala glede dejavnikov tveganja, kot so alkohol, kajenje, visok pritisk, holesterol, depresija. To pomeni, da boste deležni aktivnega presejanja za posamezne vrste kroničnih obolenj in okrepljene zdravstveno-vzgojne obravnave.

Če ste kronični bolnik z urejeno boleznijo, kot so astma, kronična obstruktivna bolezen in diabetes, bo od sedaj naprej vaše stanje spremljala diplomirana medicinska sestra. 

(!) V kolikor se želite naročiti na zdravniški pregled ali prevzeti zdravniška potrdila, se obrnite na vašega osebnega zdravnika in ne na referenčno ambulanto!

(!) V kolikor potrebujete napotnico, bolniški stalež, recept ali pa želite da kartoteko pošljejo na določeno ustanovo, se obrnite na vašega osebnega zdravnika in ne na referenčno ambulanto!

(!) Osebni zdravnik vas bo v referenčno ambulanto na pregled napotil sam k diplomirani medicinski sestri ali pa vas bo na preventivni pregled povabila sama.


Informacije o referenčnih ambulantah poiščite na straneh izbranih zdravnikov.

Za pregled pri referenčni medicinski sestri se je potrebno naročiti, in sicer:

  • OSEBNO v ordinacijskem času referenčne ambulante - trenutno ni možno
  • PO TELEFONU na telefonsko številko v ordinacijskem času referenčne ambulante (poiščite pri posameznem izvajalcu)
  • PREKO ELEKTRONSKE POŠTE na naslov (poiščite pri posameznem izvajalcu)                                
  • PO NAVADNI POŠTI na naslov

    Zdravstveni dom Domžale, Referenčna ambulanta,  Mestni trg 2, 1230 Domžale