petek, 15. Marec 2024

ZD Domžale priporoča cepljenje proti oslovskemu kašlju, predvsem nosečnicam

ZD Domžale priporoča cepljenje

 

Oslovski kašelj je izjemno nalezljiva bolezen dihal, ki je najbolj nevarna za majhne otroke do 6 mesecev starosti. Število obolelih v Sloveniji se v zadnjem času močno povečuje. Najbolj učinkovita zaščita pred boleznijo je cepljenje, ki se pri dojenčkih prvič izvede v starosti 3 mesecev.


Uspešno lahko zaščitimo tudi novorojenčke in sicer s cepljenjem bodoče mamice, ki nastala protitelesa prenese na nerojenega otoka. Zato zdravnice specialistke ginekologije in porodništva v ZD Domžale za zaščito novo rojenega otroka priporočajo in izvajajo cepljenje nosečnic:
https://www.zd-domzale.si/sites/default/files/dokumenti/cepljenje_nosecnic_proti_oslovskemu_kaslju_2.pdf

Cepljenje proti oslovskemu kašlju je v nosečnosti priporočeno in je omogočeno na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepljenje se opravi med 24. in 34. tednom nosečnosti, v ambulanti izbrane osebne ginekologinje.


Več informacij glede cepljenja v nosečnosti najdete na povezavi:
https://nijz.si/wp-content/uploads/2018/05/Oslovski-kaselj_A5_2.pdf


NIJZ priporoča tudi cepljenje ostalih oseb enkrat v odrasli dobi, še zlasti tistih, ki bodo ali so v bližnjih stikih z novorojenčki in dojenčki:
https://nijz.si/nalezljive-bolezni/porast-primerov-oslovskega-kaslja/


To cepljenje je samoplačniško.

Zanj se lahko naročite na telefonski številki 01 / 72 45 162 ob torkih, sredah in četrtkih med 08.00 in 15.00 ali po elektronski pošti cepljenje.kme@zd-domzale.si